LikyaŞehirler

APOLLONİA

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Sahil Kılınçlı Köyü’nde bulunan Asartepe adıyla bilinen yerde yer alan Apollonia, Sıçak Yarımadası’nın kuzeyinde, Likya Birliği’ne bağlı olarak kurulmuş bir kenttir. Adını Likya’nın baş tanrısı Apollon’dan aldığı tahmin edilmektedir. Apollonia nekropolisi, günümüze kadar varlığını koruyan mezar mimarisi örnekleriyle Likya kentleri arasında özel bir yere sahiptir. Buradaki dikme mezarları, Likya’nın erken dönem mezar mimarisi örneklerindendir ve günümüzde sadece Xanthos ve Patara antik kentlerinde görülmektedir. Ayrıca, Apollonia antik kentinin sakinlerinin bir zamanlar burada yaşadığı düşünülmektedir.

“L” harfine benzeyen bir kayalığın üzerinde konumlanmış olan kent, çevresini saran surların bir kısmını günümüze kadar korumuştur. Ana kayaya dikkatlice oyulmuş büyük bir sarnıç kalıntısı da oldukça iyi durumdadır ve günümüze kadar ulaşabilmiştir. İç kule batısında, iyi durumda bir Bizans dönemi yapısı ve aynı döneme ait bir kilise bulunmaktadır. Kilisenin batısında ise hasar görmüş bir tiyatro kalıntısı göze çarpmaktadır.

Kentin en önemli ve ilginç yapılarından biri olan Heroon, 6 prizmal gövdeli bir mezar anıtıdır ve bu tarzı diğer antik kentlerde görmek mümkün değildir. Ayrıca, şehrin en batı ucunda, ana kayaya oyulmuş bazı odalar bulunmaktadır. Bu odaların üzerinde ise dikkat çekici bir kaya mezarı ve sunak çukurları bulunmaktadır. Bu tarz sunak çukurları Likya’da sıkça rastlanan bir örnek değildir ve bu örneklerin erken dönem Likya yerleşimlerine ait olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca, M.S. 1. yüzyılda Aperlai’nin liderliğini yaptığı birlik içinde yer alan Apollonia, bu küçük birlik kentleri arasında tiyatrosu olan tek yerleşim yeridir. Henüz belirlenmemiş olan Apollon Tapınağı’nın ve bu küçük birliğin kült merkezinin Apollonia olabileceği düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir