TRYSA
Kaş-Demre yolu üzerinde bulunan Davazlar Köyü’nün Gölbaşı Mahallesi yakınında konumlanan Trysa Antik Kenti, adına antik kaynaklarda rastlanmayan bir tarihe sahiptir. MÖ 2. yüzyılda Likya Birliği üye kentlerinden biri olarak belirtilen Trysa, “TP” kısaltmasıyla Likya Birlik dönemine ait sikkelerle tanınmaktadır. Arkeoloji literatüründe adı XIX. yüzyılın sonlarından itibaren özellikle Heroonu ile anılan Trysa’nın, Phellos, Istlada, Sura gibi küçük bir beyin oturduğu iyi korunan bir kale görünümünde olduğu ifade edilmektedir.
Kentin kalıntıları, bugünkü Gölbaşı Köyü’nden 30 metre yükseklikte doğu-batı doğrultusunda ince uzun bir akropol görüntüsü oluşturur. 550 metre uzunluğunda ve 150 metre genişliğindeki alanın bazı bölümleri teraslanmıştır. Kuzey ve batı tarafında ayakta kalan düzensiz taşlardan örülmüş MÖ 5. yüzyıla tarihlenen bir sur bulunmaktadır. Trysa’da günümüzde kalıntı olarak kalmış olan Heroon’un duvarları, tapınağa ait ufak kalıntılar ve birçok lahit yer almaktadır. Lahitler genellikle sade ya da büst ve hayvan başı şeklinde tepeliklere sahiptir.
Kentte belirlenebilen tek yapının, akropolün güneybatı eteğinde yer alan ciddi derecede tahrip olmuş bir tapınak olduğu ifade edilmektedir. Tapınak, Zeus ve Helios’a rahip olarak hizmet etmiş bir vatandaşı onurlandıran bir yazıta ait parçalar içermektedir. Heroon ise kentin en büyük eseri olarak öne çıkar. MÖ 4. yüzyılın ikinci çeyreğine tarihlenen Heroon, on sekiz metrekarelik kapalı bir alan içinde yer alır ve mitolojik sahneleri içeren bir frizle süslenmiştir. Viyana’daki Sanat Tarihi Müzesi’nde sergilenen bu eser, Trysa’nın önemli bir antik merkez olduğunu vurgular. Ayrıca, Heroon’un dışında yer alan Dereimis ve Aiskhylos lahi, Avusturyalılar tarafından 1882-1983 yıllarında Viyana’ya taşınmış ve Sanat Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir. Trysa, anıtlarının Likya’nın erken örnekleri olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir.