FloraLikya

Sütleğen (Euphorbia sp.)

Euphorbiaceae familyasına ait çok büyük ve çeşitli bir çiçekli bitki cinsidir. Yaklaşık 2.000 üyesi olan bu cins, onu çiçekli bitkilerin en büyük cinslerinden biri yapmaktadır. Sütleğenler, minik yıllık bitkilerden büyük ve uzun ömürlü ağaçlara kadar çeşitlilik gösterir. En uzun türü 30 metre veya daha fazla boya ulaşabilen Euphorbia ampliphylla’dır. Sütleğenler tüm dünyada bulunur, ancak türlerin çoğu Afrika, Madagaskar ve Asya’ya özgüdür.

Birçok sütleğenin, kurak koşullarda gelişmelerine imkan tanıyan su depolayan etli gövdeleri vardır. Bu etli gövdeler kaktüs benzeri, sütunlu veya dallı olabilir. Sütleğenlerin çoğunda taç yaprakları yoktur. Onun yerine, tozlayıcıları çeken renkli bracts (modifiye edilmiş yapraklar) ile çevrili küçük çiçekleri vardır. Bracts kırmızı, sarı, turuncu ve beyaz dahil olmak üzere geniş bir renk yelpazesinde gelir. Çoğu sütleğen, cilt ve gözler için tahriş edici olabilen beyaz, sütlü bir özsu içerir. Bu bitkileri taşırken dikkatli olmak ve gerekirse eldiven giymek önemlidir.

Sütleğenler çok çeşitli şekil ve boyutları vardır. İşte birkaç örnek:

Mesih Tacı (Euphorbia milii): Bu popüler ev bitkisi dikenli gövdelere ve parlak kırmızı bracts’a sahiptir. (bracts: özellikle kozalak, çiçek ve çiçek durumu gibi üreme yapıları ile birleşik, değişken ve özelleşmiş bir yapraktır.)

Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima): Atatürk çiçeği, parlak kırmızı bracts’ı ile bilinen popüler bir kış bitkisidir.

Kalem Kaktüsü (Euphorbia tirucalli): Bu etli sütleğen kalem şeklinde gövdelere sahiptir ve birkaç metreye kadar büyüyebilir.

Süt Otu (Euphorbia oblongata): Bu yıllık sütleğen yeşil ve sarı alacalı yapraklara ve sarı çiçek bracts’a sahiptir.

Köpek Safrası (Euphorbia cyparissias): Bu otsu çok yıllık bitki yeşil yapraklara ve sarı çiçek bracts’a sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir