Altın Çakal (Canis aureus)
Likya’nın en yaygın memelilerinden biridir. Avrasya’ya özgü, köpekgiller (Canidae) familyası içerisinde, coyote ile çok yakın akraba olan bir çakal türüdür. Sadece “çakal” denildiği zaman neredeyse hep bu tür kast edilir. 80-95 cm uzunluğa, 20-30 cm kuyruk eklenir. Omuz yükseklikleri 35-50 cm civarındadır ve 8-10 kg ağırlığındadırlar.
Kürkleri mevsime göre değişir, yazın soluk kremsi sarıdan kışın koyu kahverengiye kadar uzanır. Genellikle gür bir kuyruk ve sivri kulakları vardır. Ormanlık alanlarda, çayırlarda ve tarlalarda yaşar. Genellikle gececil veya alacakaranlık hayvanlarıdır, yani gece veya alacakaranlıkta en aktiflerdir. Altın çakallar hem etobur hem de otçuldur, yani hem et hem de bitkisel besin yerler. Diyetleri kemiriciler, küçük memeliler, kuşlar, sürüngenler, böcekler, meyveler ve sebzelerden oluşur. Fırsatçı besleyiciler olarak bilinirler ve leş de yerler.
Altın çakallar zeki ve sosyal hayvanlardır. Bir üreme çifti ve yavrularından oluşan küçük aile gruplarında yaşarlar. Ulumalar, havlamalar ve havlamalar dahil olmak üzere çeşitli seslendirmeler yoluyla iletişim kurarlar.