Porsuk (Meles meles)
Sansargiller familyasına (Mustelidae) mensup bir memeli türüdür. Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da geniş bir coğrafyada çeşitli habitatlarda yaşar. Türkiye’de de yaygın olarak bulunur. Porsuklar orta büyüklükte, tıknaz ve güçlü vücut yapısına sahip hayvanlardır. Bacakları kısa, kuyrukları ise kısadır. Gözleri küçük ve siyah renklidir. Kürkü genellikle gri-kahverengi tonlarındadır. Başlarında siyah ve beyaz çizgiler bulunur. Bu çizgiler ayırt edici özelliklerinden biridir. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Erkeklerin ağırlığı 15-20 kg, dişilerin ise 10-15 kg civarındadır. Pençeleri güçlü ve kazıcı aletler olarak kullanışlıdır. Toprak kazıp yuva yapmak ve yiyecek aramada kullanırlar. Dişleri keskin ve güçlüdür. Kazma ve avlarını parçalamada kullanılır. Porsuklar ormanlık alanlar, çayırlıklar, bozkırlar gibi çeşitli habitatlarda yaşayabilirler.
Porsuklar genellikle gececil hayvanlardır. Geceleri avlanmaya çıkarlar. Yalnız yaşayan hayvanlar olsalar da, bazen aile grupları halinde de görülebilirler. Mükemmel kazıcılar oldukları için toprak altında geniş tüneller ve yuvalar oluştururlar. Koku alma duyuları çok gelişmiştir. İletişimlerinde ise ses ve koku işaretlemeyi kullanırlar.
Porsuklar hem etçil hem de otçul (omnivor) beslenen hayvanlardır. Beslenmeleri mevsime ve bölgeye göre değişir. Solucanlar, böcekler, larvalar, küçük memeliler, meyveler, otlar ve yumrular gibi çeşitli canlıları yerler.