FaunaLikya

Kaya Kartalı (Aquila chrysaetos)

Accipitridae familyasına mensup büyük ve görkemli bir yırtıcı kuş türüdür. Kuzey yarımkürede geniş bir coğrafyada yayılım gösterir. Türkiye’de ise dağlık ve yüksek kesimler başta olmak üzere çeşitli habitatlarda görülür. Toros Dağları ve Likya bölgesindeki yüksek dağlık alanlarda yaşar.

Büyük ve güçlü bir kartal türüdür. Kanat açıklığı 2-2,3 metreye kadar ulaşabilir. Yetişkinlerin koyu kahverengi tüyleri, altın rengi ense ve ense tüyleri bulunur. Genç kartallar ise kahverengi tüylerle kaplıdır. Gaganın güçlü ve kavisli yapısı avlarını parçalaması için idealdir. Keskin görüşleri sayesinde uzak mesafelerdeki avlarını kolayca fark edebilirler.Dağlık bölgeler, yüksek yaylalar, ormanlık alanlar ve kayalık sahili şeritleri gibi geniş yaşam alanlarına uyum sağlayabilirler. Yüksek kayalıklara veya büyük ağaçlara yaptıkları yuvalarda yaşarlar.

Etçil bir kuştur ve beslenmesinin büyük çoğunluğunu tavşan, sincap, yaban keçisi, yılan ve kuş gibi orta büyüklükteki hayvanlar oluşturur. Yalnız yaşayan bir kuş türüdür. Ancak çiftleşme döneminde çiftler halinde görülürler. Altın kartallar, avlarını yakalama konusunda oldukça yeteneklidirler. Hızları saatte 320 kilometreye kadar ulaşabilir. Birçok kültürde gücü, özgürlüğü ve keskin görüşü sembolize eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir