Leş Kargası (Corvus corone)
Kara karga olarak da bilinir. Kargagiller (Corvidae) familyasına mensup orta büyüklükte bir kuş türüdür. Batı Avrupa ve doğu Asya’da yayılım gösterir. Türkiye’de de batı bölgelerde daha sık görülürken, doğuya doğru sayıları azalır.
Siyah renkte tüyleri vardır. Dikkatli bakıldığında tüyleri güneş ışığında yeşil veya morumsu bir parlaklık gösterir. Gagaları, bacakları ve ayakları da siyahtır. Bayağı kuzguna benzer ancak daha küçüktür. Leş kargası ortalama 48-52 cm uzunluğundayken, kuzgunlar ortalama 63 cm uzunluğundadır.
Açık alanları tercih ederler. Ovalar, bozkırlar, tarım arazileri, kıyı bölgeleri ve dağların eteklerinde yaşayabilirler. Ayrıca insan yerleşimlerinin yakınlarında da görülebilirler. Hepçil bir kuştur. Beslenmeleri meyveler, tohumlar, böcekler, solucanlar, küçük omurgasızlar, yengeçler ve leş gibi çeşitli gıdalardan oluşur. Yüksek zekaları sayesinde yiyecek bulmakta iyidirler. Araç kullanabilme yetenekleri de vardır. Örneğin, fındık kırmak için taş kullanabilirler. Leş kargaları, ölü taklidi yaparak diğer yırtıcı hayvanları kandırabilirler. Bu sayede ölü hayvanların yakınlarında bulunan yiyecek artıklarını ele geçirme fırsatı bulurlar. İyi bir taklit yeteneğine sahiptirler. Diğer kuşların seslerini ve hatta insan seslerini bile taklit edebilirler. Mitolojide ve halk hikayelerinde de yer alan bir kuş türüdür. Bazı kültürlerde zeka, kurnazlık ve ölümün habercisi olarak görülür.