FaunaLikya

Arı Kuşu (Merops apiaster)

Arı kuşugiller (Meropidae) familyasına mensup renkli ve göçebe bir kuş türüdür. Avrupa, Kuzey ve Güney Afrika ve Batı Asya’da yayılım gösterir. Türkiye’de de özellikle Doğu Karadeniz bölgesi hariç tüm bölgelerde yaz aylarında görülür. Kış aylarını ise tropikal Afrika’da geçirirler. Sosyal bir kuş türüdür ve koloniler halinde yaşarlar. Bir kolonide onlarca hatta yüzlerce arı kuşu bir arada yaşayabilir.

Gökkuşağını andıran renkleriyle oldukça dikkat çekicidir. Sırtı yeşilimsi, karnı mavi, boğazı ise parlak sarı renktedir. Uzun ve ince gagası, aşağıya doğru hafif kavislidir. Başında ve göz çevresinde siyah bir maske bulunur. Uzunca ve sivri kuyruğu vardır.

Açık alanları tercih ederler. Kumlu ve killi toprakların olduğu ovalar, bozkırlar, nehir kenarları ve tarım arazilerinde yaşarlar. Yuvalarını ise bu bölgelerdeki dik yamaçlara veya toprak duvarlara kazdıkları tünellerde yaparlar. Beslenmelerinin büyük çoğunluğunu arılar, yaban arıları ve eşek arıları gibi uçan böcekler oluşturur. Havada avlarını yakalayarak beslenirler. Gündüzleri aktif olan canlılardır. Yüksek sesle ve tiz bir şekilde ötüşürler.

Arı kuşları, mitolojide ve halk hikayelerinde de yer alan bir kuş türüdür. Bazı kültürlerde güzellik ve zarafet sembolü olarak görülürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir