Asıl Akdeniz Orman Sahası
Bu bölgenin bitki topluluğu, Batı Toroslar silsilesinin güneyinden Akdeniz kıyılarına kadar uzanır. Kıyı şeridinden itibaren başlayan asıl Akdeniz ormanları, kıyı gerisindeki alçak tepeleri tamamen kaplar ve Toros silsilesinin güneye bakan yamaçlarında 1200-1250 metreye kadar hakim bitki örtüsüdür. Bu seviyeden yaklaşık olarak 1500 metreye kadar ise yüksek dağ ormanlarının elemanlarıyla karışık geçiş kuşağı oluşur. Bu bitki kuşağı, Akdeniz’e akan akarsu havzalarında daha fazla iç kesimlere doğru ilerleyebilir. Özellikle Eşen Çayı ve Dalaman Çayı havzaları bu açıdan önemlidir. Eşen Çayı vadisi boyunca, bu bitki kuşağının 50 kilometre kadar iç kısımlara doğru uzandığı gözlenir. Sahil kesiminde, maki alanlarının kesintilere uğramasına rağmen, bu bitki kuşağının sahil boyunca sürekli olduğu görülür.
Asıl Akdeniz orman sahasının karakteristik ağaç türü kızılçam (Pinus brutia) ile temsil edilir. Kızılçam, bu orman kuşağında baskın bir konuma sahiptir. Kızılçamın altında, maki bitki örtüsü yer alır. Özellikle tahrip edilmiş bölgelerde, kızılçamın yerini yoğun bir maki örtüsü kaplar. Kızılçamın altında sıklıkla görülen maki bitkileri arasında kermez meşesi (Qercus coccifera), katran ardıcı (Juniperus oxycedrus), akçakesme (Phillyrea latifolia), menengiç (Pistacia terebinthus), tesbih (Phillyrea latifolia), defne (Laurus nobilis), mersin (Myrtus communis), sakız (Pistacia lentiscus) ve zakkum (Nerium oleander) bulunur.
Ayrıca, asıl Akdeniz orman sahasında yerel iklim ve arazi şartlarına bağlı olarak kızılçamın içinde veya arasında bulunan diğer meşe türleri de vardır. Bu türler arasında saçlı meşe (Quercus cerris), tüylü meşe (Quercus pubescens), Makedonya meşesi (Quercus trojana), palamut meşesi (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis) ve melez meşe (Quercus cerris = Q. infectoria, Q. cerris = Q. pubescens, Q. infectoris = Q. pubescens) bulunur. Ayrıca, bu sahada relik (kalıntı, eski kalma) türler de bulunmaktadır. Bunlar arasında sığla (Liquidambar orientalis), deli hurma (Phoenix theophrasti), Karadeniz’e özgü kurtbağrı (Ligustrum vulgare) ve kızılcık (Cornus mas) bulunur.
Asıl Akdeniz orman sahasının üst seviyelerinde, yaklaşık olarak 1250 metreden sonra 1500 metreye kadar yüksek dağ ormanlarının elemanları asıl Akdeniz ormanlarının içine karışmaya başlar. Bu türler arasında karaçam (Pinus nigra), ardıç (Juniperus excelsa, J. foetidissima) ve sedir (Cedrus libani) bulunur. 1500 metre üzerinde ise tamamen yüksek dağ ormanlarına geçilir.
ASIL AKDENİZ ORMAN SAHASINDA BULUNAN BİTKİ TÜRLERİNİN LİSTESİ:
Doğu Kızılağacı (Alnus orientalis)
Bikir Asması (Ampelopsis orientalis)
Badem Ağacı (Amygdalus communis)
Sandal Ağacı (Arbutus andrachne)
Kuşkonmaz (Asparagus officinalis)
Keçiboğan (Calycotome villosa)
Parlak Yapraklı Çitlembik (Celtis glabrata)
Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua)
Adaçayı yapraklı laden (Cistus salviifolius)
Akdeniz Servisi (Cupressus sempervirens)
Cılbırtı (Fontanesia phillyreoides)
Kertikefen (Genista acantha clados)
Boyacı katırtırnağı (Genista tinctoria)
Sarı çiçekli yasemin (Jasminum fruticans)
Boylu Ardıç (Juniperus excelsa)
Katran Ardıcı (Juniperus oxycedrus)
Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis)
Anadolu sığla ağacı (Liquidambar orientalis)
Yabani Zeytin (Olea europaea var. oleaster)
Geniş Yapraklı Akçakesme (Phillyrea latifolia)
Çobançırası (Pholomis bourgaei)
Sakız Ağacı (Pistacia lentiscus)
Menengiç (Pistacia terebinthus)
Doğu Çınarı (Platanus orientalis)
Yunus Eriği (Prunus divericata)
Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea)
Boz Pırnal Meşesi (Quercus aucheri)
Saçlı Meşe ve Mazı Meşesi Melezi (Q. cerris x Q. infectoria sp. boiss.)
Saçlı Meşe ve Tüylü Meşe Melezi (Q. cerris x Q. pubescens)
Kermes Meşesi (Quercus coccifera)
Mazı Meşesi (Q. infectoria subsp. boissierii)
Anadolu Palamut Meşesi (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis)
Zeytin Yapraklı Cehri (Rhamnus oleides)
Duman Ağacı (Rhus cotinus –“Cotinus coggygria”)
Tavşan Mememsi (Rhuscus aculeatus)
Katırtırnağı (Spartium junceum)